Kemialliset kuorinnat

Henkilökunta ja osaaminen: peukkuja.
(Asiakaspalaute 30.5.2019)

KEMIALLINEN KUORINTA

Happokuorinta eli kemiallinen kuorinta parantaa ihon rakennetta ja ulkonäköä. Kuorintaliuos aiheuttaa ihoon hallitun vaurion, jonka seurauksena ihon pinta kuoriutuu toimenpidettä seuraavien vuorokausien aikana. Ihon kuoriuduttua alta paljastuu aiempaa terveempi, tasaisempi ja kirkkaampi iho.

Kemiallinen kuorinta tulee kyseeseen, jos iho on rasvainen ja epäpuhdas. Kuorinta voi sopia myös akneihon hoitoon. Muita kemiallisen kuorinnan hoidonaiheita voivat olla ihon kuivuus, ihon värimuutokset tai erilaiset ihon ikääntymismuutokset.

Erityyppiset ja erivahvuiset kuorintaliuokset sopivat erilaisiin hoidonaiheisiin. Hoitoa voidaan säädellä lähes rajattomasti käyttämällä erilaisia kuorintaliuoksia erilaisissa konsentraatioissa. Vaikutusaikaa pidentämällä kuorintaan saadaan lisää tehoa. Samoin lisää tehoa saadaan kerrostamalla tuotetta tai tekemällä kemiallinen kuorinta useita kertoja peräkkäin, sarjahoitona.

Finnestetiikalla kemiallinen kuorinta voi olla pinnallinen tai keskisyvä. Pinnallinen kuorinta tehdään usein A-vitamiinijohdannaisilla tai hedelmähapolla (AHA), ja toimenpide kohdistuu epidermikseen. Keskisyvä kemiallinen kuorinta tehdään peroksidimodifioiduilla TCA-johdannaisilla. Keskisyvä TCA-kuorinta uudistaa epidermiksen lisäksi myös dermiksen toimintaa.

Kemiallisen kuorinnan syvyys määritellään konsultaatiokäynnin aikana. Kuorintaliuos valitaan sen mukaan, millaista iho-ongelmaa hoidetaan, missä ihokerroksessa ongelma sijaitsee ja millaista lopputulosta asiakas toivoo. Jos asiakas voi varata aikaa toipumiseen, ihoon voidaan tehdä keskisyvän kuorinnan ja mikroneulauksen yhdistelmähoito. Tällöin iho punoittaa ja kuoriutuu toimenpiteen jälkeen. Toisaalta myös lopputulos on näkyvämpi kuin mietoja kuorintaliuoksia käytettäessä.

Kemiallinen kuorinta on lähes aina sarjahoito. Pitkäkestoisia hoitotuloksia saadaan tekemällä kuorinta 3–5 kertaa muutaman viikon välein. Sarjahoito stimuloi ihoa uudistumaan, mikä näkyy pitkällä aikavälillä ihon kiinteytymisenä, tasoittumisena ja ihotekstuurin paranemisena.

HOITOALUEET JA HOIDON KULKU

Kemiallinen kuorinta voidaan tehdä lähes mille ihoalueelle tahansa. Tyypillisiä hoitoalueita ovat kasvot, kaula ja rintakehä. Myös kämmenselkien, vatsan, reisien, pohkeiden ja käsivarsien kemiallinen kuorinta onnistuu.

Kuorinta tehdään lähes aina sairaanhoitajan vastaanotolla. Puudutusta ei tarvita, ellei kuorintaa yhdistetä mikroneulaushoitoon. Iho puhdistetaan huolellisesti epäpuhtauksista ja rasvasta. Puhdistetulle iholle levitetään happokuorintaliuos. Liuoksen vaikutusaikaa säätelemällä hoidon tekijä voi säädellä hoidon tehoa. Yleensä ensimmäisellä vastaanottokäynnillä kuorintaliuoksen annetaan vaikuttaa vain vähän aikaa, ja sarjahoidon kuluessa vaikutusaikaa lisätään asteittain ihon reaktioita seuraten.

Hedelmähappoliuoksilla tehtävien pinnallisten kuorintojen jälkeen asiakas voi palata arkeen heti vastaanottokäyntinsä jälkeen, jos punoitus ja pieni hilseily eivät häntä itseään haittaa. TCA-kuorinta voi aiheuttaa ihon voimakasta hilseilyä ja kuoriutumista. Nämäkään eivät estä normaaliaskareita, ellei ihon kuoriutuminen häiritse arjen sosiaalista kanssakäymistä. Uudet, modifioidut TCA-liuokset aiheuttavat vain hyvin vähän sivuoireilua. Niitä käytettäessä ihon pinta ei vaurioidu juuri lainkaan. Siksi nykyisin myös TCA-kuorinnan voi tehdä arkipuuhien lomassa.

MIEDOT JA KESKISYVÄT KUORINTALIUOKSET

Yleistä

Miedot kuorinnat uudistavat ihon pintaa kevyesti. Sarjahoidolla tehoa saadaan lisättyä.

Suuri osa miedoista happokuorintaliuoksista on AHA- eli hedelmähappopohjaisia. Hedelmähappoliuoksilla voidaan hoitaa monenlaisia ihon pinnan ongelmia: ihon rasvaisuutta, laajentuneita huokosia, pigmenttiläiskiä ja ikääntymiseen liittyviä ihomuutoksia. Tutkituin ja monikäyttöisin hedelmähappoliuos lienee glykolihappo. Se sopii niin ikääntyvän kuin rasvaisenkin ihon parantamiseen. Hedelmähapoista myös maitohappo on varsin monikäyttöinen kemiallinen kuorintatuote. Mantelihapon käyttö kiihtyy yleensä kesää kohti mentäessä, koska mantelihappo ei juurikaan herkistä ihoa UV-säteilylle.

Hedelmähapoista fytiinihappo ja sitruunahappo toimivat samansuuntaisesti. Ne vaikuttavat ihon melaniinisynteesiin, kirkastavat ja tasoittavat ihon sävyä sekä häivyttävät pigmenttimuutoksia.

BHA-liuoksista suosituin on salisyylihappo. Salisyylihapon avulla voidaan parantaa rasvaisen ja epäpuhtaan ihon rakennetta ja ulkonäköä. Alfaketohapoista käytetään eniten palorypälehappoa, joka sopii rasvaisen ihon rauhoittamiseen ja huokosten kevyeen supistamiseen.

Filorgan kemialliset kuorinnat

Filorgan kemialliset kuorinnat sisältävät tunnettujen hedelmähappojen lisäksi glukolaktonia. Glukonolaktoni on sokerihappo (PHA) jota saadaan glukoosista. Yhdisteen uudistava teho perustuu sen kemialliseen muotoon. Glukonolaktoni kuuluu hedelmähappojen perheeseen. Muihin hedelmähappoihin (AHA) verrattuna se on yhtä tehokas mutta jonkin verran ihoyställisempi. Filorgan kemialliset kuorinnat ovat tehokkaimmillaan, kun niitä käytetään sarjahoidossa. Sarjahoidossa kuorinta tehdään neljä kertaa kahden viikon välein.

Filorga – Light Peel

 • väsymyksen merkkeihin, samean ihon ja ensimmäisten ikääntymisen merkkien korjaamiseen sekä pintaryppyjen häivyttämiseen
 • aktiiviaineet: mantelihappo ja glukolaktoni
 • pH 3
 • 20-prosenttinen liuos

Filorga – Bright Peel

 • Nuoren ihon ensimmäinen kemiallinen kuorinta
 • Pigmenttimuutosten ja aknen hoitoon
 • Myös ikääntymismuutosten häivyttämiseen
 • Aktiiviaineet: glykolihappo, fytiinihappo, sitruunahappo, glukolaktoni
 • pH 1,5
 • 50-prosenttinen liuos

Filorga – Time Peel

 • Ryppyjen ja veltostuneen ihon korjaamiseen
 • Aktiiviaineet glykolihappo ja glukolaktoni
 • pH 1
 • 50-prosenttinen liuos

Retipalm K.I.S.

Retipalm K.I.S. on yrttikuorinta, jonka teho perustuu mm. A-vitamiinin, glykolihapon ja maitohapon kykyyn uudistaa ihoa. Toimenpiteessä yrttejä, vitamiineja ja kemiallisesti kuorivia ainesosia sisältävä liuos levitetään ja hierotaan hoitoalueen ihoon. Toimenpidettä voidaan pitää luonnonmukaisena vaihtoehtona perinteisille happokuorinnoille.

Lesitiinipartikkeleiden sisään kapseloidut tehoaineet vapautuvat ihoon toimenpidettä seuraavien vuorokausien kuluessa, ja lopullinen tulos näkyy ihossa 5–7 päivän päästä hoidosta. Retipalm K.I.S. sopii monenlaisten iho-ongelmien hoitoon:

 • akne, aknearvet, epäpuhdas iho
 • liikapigmentaatio, ikäläiskät (ns. age spots)
 • pintarypyt
 • laajentuneet ihohuokoset
 • auringon aiheuttamat ihovauriot

TCA-kuorinnat

TCA eli trikloorietikkahappo sopii ihon keskisyviin kemiallisiin kuorintoihin. Erivahvuisia TCA-liuoksia on käytetty kuorintatoimenpiteissä jo pitkään. Yhdisteen ominaisuuksia ja vaikutuksia on tutkittu ja dokumentoitu paljon.

Toisin kuin AHA-, BHA- ja alfaketohappoliuokset TCA ei ole kosmeettinen yhdiste. TCA-kuorintoja voivatkin tehdä ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilöt. TCA stimuloi ihon tyvisolukerrosta sekä dermiksen ylintä osaa. Sen hoidonaiheita ovat mm. akne, aknearvet, värivauriot ja ihon ikämuutokset.

Finnestetiikan TCA-käsittelyt tehdään lähes poikkeuksetta modifioidulla TCA-liuoksella, jonka kauppanimi on PRX-T33. PRX-T33 sisältää 33-prosenttista trikloorietikkahappoa ja laimeaa vetyperoksidia. Vetyperoksidin avulla modifioitu TCA vahingoittaa ihon pintaa vähemmän kuin samanvahvuinen, perinteinen TCA-liuos. PRX-T33-seoksen sisältämä kojihappo vaalentaa ja kirkastaa ihon pinnan värivaurioita kevyesti.

PRX-T33-tuotteella tehtävä TCA-kuorinta kirkastaa ja kiinteyttää ihoa kevyesti jo yhden hoitokerran jälkeen. Finnestetiikan sairaanhoitajat suosittelevat kuorinta-asiakkaille kuitenkin sarjahoitoa, jossa iho käsitellään neljä kertaa viikon välein.

Syvä kemiallinen kuorinta

Syvä kemiallinen kuorinta tehdään usein fenolilla. Fenolikuorinta on nykyisin hyvin harvinainen toimenpide kuorintaan liittyvien riskien ja pitkän toipilasajan vuoksi. Fenolikuorinta on kuitenkin mahdollinen. Toimenpiteen tekee aina lääkäri.

HINNAT

 • Kasvojen pinnallinen happokuorinta (Filorga): 95 €
 • Kaulan pinnallinen happokuorinta (Filorga): 95 €
 • Dekolteen pinnallinen happokuorinta (Filorga): 95 €
 • Kasvojen ja kaulan pinnallinen happokuorinta (Filorga): 125 €
 • Kasvojen, kaulan ja dekolteen pinnallinen happokuorinta (Filorga): 155 €

 

 • PRX-T33-käsittely: 150 €
 • PRX-T33-käsittely ja mikroneulaus: 299 €

 

 • Retipalm K.I.S.: 248 €

 

Kemiallisia kuorintoja tekevät sh, th Anna-Sofia Waltari ja sh, SKY-kosmetologi Sonja Tammentie.

Konsultaatio maksaa 30 €. Konsultaation hinta hyvitetään toimenpiteen hinnasta.

Voit maksaa käteisellä, maksukortilla tai Mash-osamaksulla (3–24 kk).

Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron (24 %). Mikäli kyseessä on sairaudenhoito, korjaava, palauttava tai ennaltaehkäisevä hoito, arvonlisävero (24 %) vähennetään kustannuksista.
Oikeudet hinnanmuutoksiin pidätetään.

Kemiallisen kuorinnan voit ostaa myös verkkokaupasta.

Verkkokauppaan voit tutustua allaolevia kuvia napauttamalla.

Verkkokaupassa voit maksaa verkkopankkitunnuksilla, maksukortilla, MobilePaylla, laskulla tai osamaksulla (3-24 kk).

VARAA AIKA KONSULTAATIOON VERKOSSA.

USEIN KYSYTTYÄ

Sattuuko kemiallinen kuorinta?

Kemiallinen kuorinta on toimenpiteenä lähes kivuton. Liuoksen vaikutusajalla ihossa voi tuntua kihelmöintiä, kutinaa ja pistelyä. Jos kuorinnan aikana ihossa on voimakasta punoitusta tai kipua, liuos neutraloidaan, vaikkei suunniteltu hoitoaika olisikaan vielä kulunut loppuun.

Eri ihotyypit reagoivat kuorintoihin eri tavoin, ja siksi sama kemiallinen kuorinta voi olla yhden asiakkaan kohdalla vaivaton ja aiheuttaa toisen asiakkaan ihossa punoittelua ja turvotusta.

Sarjahoidon kuluessa iho yleensä tottuu happoon. Siksi sarjahoidon aikana tuotteen vaikutusaikaa voidaan lisätä ilman, että sivuoireet lisääntyvät. Sarjahoidon kuluessa kemiallisen kuorinnan tehoa voidaan lisätä myös liuosta kerrostamalla. Ihon tottuessa ja vahvistuessa kihelmöinti, kutina, kuoriutuminen ja punoitus yleensä vähenevät.

Sopiiko kemiallinen kuorinta kaikille?

Kemialliset kuorinnat ovat melko hyvin siedettyjä toimenpiteitä. Vasta-aiheita on kuitenkin olemassa.

Vasta-aiheita voivat olla mm. seuraavat:

Systeeminen aknelääkitys
Tretinoiinivoiteen käyttö (Avitcid)
Raskaus tai imetys
Aspiriiniallergia
Auringon aiheuttamat palovammat
Vakavat sairaudet
Jotkin lääkkeet
Juuri tehty kestopigmentointi
Tuoreet paleltumavammat
Ihotulehdus
Kirurginen toimenpide juuri ennen kuorintaa
Ruusufinni
Toimenpidealueelle tehty laserhoito tai vahaus

HOITO-OHJEET

Ennen kemiallista kuorintaa

Ennen kemiallista kuorintaa asiakkaan tulee kertoa avoimesti terveydentilastaan ja seuraavien viikkojen suunnitelmistaan. Erityisesti allergioista tulee kertoa tarkasti. Jotkut allergiat voivat muodostua vasta-aiheeksi toimenpiteelle. Pähkinäallergikolle ei saa tehdä mantelihappokuorintaa, maitoallergikolta on kielletty maitohappokuorinta.

Ennen rantalomaa kuorintaa ei saa tehdä. Kuorinnan jälkeen iho palaa herkästi.

Kemiallisia kuorintaliuoksia ei ole tutkittu raskaana olevilla tai imettävillä naisilla. Koska tutkimustietoa ei ole, hoitoa ei tule tehdä, jos asiakas on raskaana tai imettää.

Kemiallisen kuorinnan jälkeen

Kemiallisen kuorinnan jälkeen seuraavat oireet ovat tyypillisiä:

 • hilseily ja ihon kuoriutuminen
 • kutina, kihelmöinti ja pistely
 • punotus
 • pintakuivuus
 • pienet näppylät
 • kevyt turvotus (lähinnä TCA-pohjaisen PRX-T33-käsittelyn jälkeen)

Kemiallisen kuorinnan jälkeen ilmenevät reaktiot ovat merkki siitä, että toimenpide on tehonnut. Reaktiot kertovat ennen kaikkea ihon uudistumisesta. Kuoriutuvaa ihoa ei saa repiä. Ihon tulee antaa hilseillä rauhassa, eikä hilsettä tai ihosuikaleita saa repiä.

On myös normaalia, ettei ihossa näy lainkaan erityisiä jälkireaktioita. Ihon rakenne ja ulkonäkö paranevat, vaikka iho ei hilseile, punoita tai kihelmöi kuorintatoimenpiteen jälkeen.

Yleensä kaikki jälkioireet lievittyvät kuorintaa seuraavan viikon kuluessa. Ihon ahkera kosteuttaminen lievittää kihelmöintiä ja lyhentää kaikkinaista toipumisaikaa.

Jos kemiallisen kuorinnan jälkioireet jatkuvat yli viikon tai ne pahenevat toimenpidettä seuraavan viikon aikana tai sen jälkeen, on syytä olla yhteydessä hoidon tekijään. Koska kemiallinen kuorinta vaurioittaa ihoa, tulehdus on mahdollinen.

Kemiallisen kuorinnan jälkeen ihoa ei saa kosketella kuuteen tuntiin. Kuuden tunnin jälkeen ihon voi puhdistaa vedellä ja miedolla puhdistustuotteella.

Kuorittua ihoa ei tule altistaa ensimmäisten vuorokausien aikana kuumuudelle tai kylmyydelle. Vältä saunaa, solariumia ja pakkasta ainakin viikon ajan. Iho on suojattava auringolta erityisen huolellisesti (SK 50).

Fyysistä rasitusta on vältettävä ensimmäisen 24 tunnin aikana, koska hien mukana rikkoutuneelle iholle voi päästä epäpuhtauksia. Samasta syystä on vältettävä uimista ja likaisia työtehtäviä.