Hampaiden valkaisu

HAMPAIDEN VALKAISU

Hampaiden valkaisu on nopea toimenpide, jonka avulla koko kasvojen ilme piristyy ja kaunistuu. Hammashuollon ammattilainen voi tehdä hampaiden valkaisun peroksidipohjaisilla tuotteilla. Aktiiviaine ammattilaistuotteissa on joko vetyperoksidi tai karbamidiperoksidi. Kotihoitotuotteissa peroksideja ei nykylainsäädännön mukaan saa olla, ja tämän vuoksi hampaiden valkaisu onkin kotioloissa melko haasteellista.

Peroksidigeelin vaikutusta hammashuollon ammattilainen nopeuttaa usein valolla/lämmöllä. Lämmön ansiosta peroksidin toiminta nopeutuu, ja itse valkaisutoimenpiteessä menee aikaa noin tunti.

 

VAIKUTUSMEKANISMI

Kahvi, tee, kolajuomat, punaviini, nuuska, tupakointi ja ikääntyminen tummentavat hampaita. Hampaiden valkaisu poistaa värjäymät tehokkaasti. Hampaiden vaaleneminen on kemiallisen reaktion tulos: Valkaisun aikana peroksidi tunkeutuu hammaskiilteen läpi ja hajottaa hampaita värjäävät pigmenttihiukkaset. Pigmentin hajotessa värjäymät katoavat, jolloin hampaiden alkuperäinen vaaleus tulee jälleen esille.

Toimenpiteessä käytettävä valo ei valkaise hampaita. Valo nopeuttaa peroksidin kemiallista toimintaa. Valkaisun vaikutusmekanismi perustuukin peroksidin kemiallisiin ominaisuuksiin.

Peroksidin tunkeuduttua hammaskiilteen läpi hampaiden huokoset jäävät auki muutamaksi vuorokaudeksi. Huokosten ollessa auki hampaat värjäytyvät helposti uudelleen. Siksi ensimmäisen viikon aikana on tärkeä noudattaa kotihoito-ohjeita. Jos valkaisun jälkeen palaa takaisin värjäävien ruokien ja juomien nauttimisen pariin, hampaat värjäytyvät uudelleen heti valkaisun jälkeen.

 

ENNEN VALKAISUA

Ennen hampaiden valkaisua on huolehdittava siitä, että hampaat ovat kunnossa. Reikiä, ientulehdusta tai hammaskiveä ei hampaissa saa olla valkaisun aikana. Ennen valkaisua on siis hyvä käydä hammastarkastuksessa. Tarvittaessa Finnestetiikan hammaslääkäri tai suuhygienisti tarkistaa vielä nopeasti, että suussa on kaikki kunnossa hampaiden valkaisua varten.

Kaikille hampaiden valkaisu ei sovi. Raskaus ja imetys ovat valkaisun vasta-aiheita. Valkaisua ei tehdä myöskään alle 18-vuotiaille. Jos hampaiden kiille on hyvin vaurioitunut esimerkiksi virvoitusjuomien käytön vuoksi, hampaita ei välttämättä voida valkaista lainkaan.

Ennen valkaisua on myös hyvä tiedostaa, etteivät paikat, laminaatit, sillat tai kruunut vaalene valkaisun aikana. Jos etualueella on vaikkapa laminaatteja, niiden väri jää ennalleen, kun omat hampaat vaalenevat. Tämän vuoksi hampaiden valkaisu kannattaa tehdä jo ennen hammaslaminaattien asennusta.

Voimakaskaan peroksidi ei vaalenna hammasluuta. Jos hammasluu on kellertävä tai tumma, hampaiden valkaisulla ei välttämättä saada toivottua lopputulosta.

 

HAMPAIDEN VALKAISU

Vastaanoton aluksi hammaslääkäri tai suuhygienisti keskustelee asiakkaan kanssa hampaiden terveydestä ja toivotusta hoitotuloksesta. Kun ammattihenkilö on varmistunut siitä, että valkaisu voidaan tehdä, aloitetaan itse valkaisuprosessi:

 1. Hampaiden alkuperäisen värin arvioiminen värikartan avulla
 2. Ikenien ja huulien suojaaminen
 3. Silmien suojaaminen valolta
 4. Vetyperoksidigeelin levittäminen hampaiden pinnalle
 5. Kemiallista reaktiota nopeuttavan valon sytyttäminen ja suuntaaminen

Hampaiden valkaisussa on kolme hoitokierrosta, joista jokainen kestää noin 15 minuuttia. 45 minuutin jälkeen valkaisutulos on arvioitavissa. Alkuperäistä värisävyä verrataan hoidon lopputulokseen, ja tarvittaessa hammashuollon ammattihenkilö suunnittelee asiakkaan kanssa jatkotoimenpiteitä.

Vaikka hampaiden vaaleneminen näkyy välittömästi toimenpiteen jälkeen, on hyvä muistaa, että vaaleneminen jatkuu vielä muutaman vuorokauden ajan vielä toimenpiteen jälkeenkin. Kotihoito-ohjeiden noudattaminen on tärkeää. Mitä tunnollisemmin ohjeita noudattaa, sitä parempi on lopullinen tulos.

 

FINNESTETIIKAN VÄLINEET

Finnestetiikalla hampaiden valkaisussa käytetään saksalaisia Tooth Fairy GmbH:n tuotteita ja välineitä.

HINNASTO

 • Hampaiden valkaisu, suuhygienisti: 189 €
 • Hampaiden valkaisu, hammaslääkäri: 249 €
 • Hampaiden valkaisu ja huulten täyttö, suuhygienisti: 389 € 
 • Hampaiden valkaisu ja yhden alueen esteettinen Botox-hoito: 446 €

Hampaiden valkaisuja tekevät seuraavat Finnestetiikan ammattilaiset:
Suuhygienisti Laura Rantala
Hammaslääkäri Ville Männistö

Konsultaatio maksaa 30 €. Konsultaation hinta hyvitetään toimenpiteen hinnasta.

Voit maksaa käteisellä, maksukortilla tai Mash-osamaksulla (3–24 kk).

Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron (24 %). Mikäli kyseessä on sairaudenhoito, korjaava, palauttava tai ennaltaehkäisevä hoito, arvonlisävero (24 %) vähennetään kustannuksista.
Oikeudet hinnanmuutoksiin pidätetään.

Hampaiden valkaisun voit ostaa myös verkkokaupasta allaolevaa kuvaa napauttamalla.

Verkkokaupassa voit maksaa verkkopankkitunnuksilla, maksukortilla, MobilePaylla, laskulla tai osamaksulla (3-24 kk).

USEIN KYSYTTYÄ

Sattuuko hampaiden valkaisu?

Hampaiden valkaisu saattaa aiheuttaa vihlontaa hampaissa. Vihlonta saattaa jatkua valkaisua seuraavan vuorokauden ajan. Vihlontaa voi hoitaa esimerkiksi ibuprofeenilla.

Vihlontaan voi varautua käyttämällä vihlontaa estäviä hammastahnoja jo ennen valkaisua. Happamia tuotteita on syytä alkaa vältellä jo muutama vuorokausi ennen valkaisupäivää.

Sopiiko hampaiden valkaisu kaikille?

Hampaiden valkaisu on turvallinen toimenpide, kun sen tekee hammaslääketieteen ammattilainen tai suuhygienisti.

Vasta-aiheita:

 • raskaus
 • imetys
 • alle 18 vuoden ikä
 • hampaiden eroosio
 • hammaskivi
 • karies
 • ientulehdus

Joskus hampaiden narskuttelu eli bruksismi voi olla hampaiden valkaisun vasta-aihe. Jos narskuttelu on haurastuttanut hampaita, peroksidivalkaisu saattaa aiheuttaa hampaissa lisävaurioita.

HOITO-OHJEET

Ennen hampaiden valkaisua

 • Hoida suun ja hampaiden sairaudet
 • Reikiä, hammaskiveä tai ientulehduksia ei saa olla
 • Pinnalliset värjäymät kannattaa poistaa ennen peroksidivalkaisua
 • Huolehdi siitä, että hampaiden valkaisun tekee suun terveyden ammattilainen. Hän voi varmistua siitä, että hampaiden valkaisu sopii sinulle.

Hampaiden valkaisun jälkeen

 • Joskus valkaisugeeli saattaa vaalentaa myös ikeniä. Ikenistä vaaleus häviää valkaisua seuraavan tunnin aikana. Ikenien mahdollisesta vaalenemisesta ei tarvitse huolestua.
 • Hampaiden valkaisun jälkeen on oltava syömättä ja juomatta ainakin kahden tunnin ajan.
 • Valkaisun jälkeen on ainakin kahden vuorokauden ajan vältettävä seuraavia:
  • tupakka
  • nuuska
  • värjäävät, tummat juomat (kahvi, tee, punaviini)
  • happamat juomat (limsat, mehut)
  • värjäävät ruoka-aineet
 • Hampaiden valkaisua seuraavan viikon aikana on hyvä nauttia vain vaaleita ruokia ja juomia. Näin valkaisutulos ei turmellu oitis toimenpiteen jälkeen.
 • Hampaiden vihlonta ja ikenien arkuus ovat tyypillisiä mutta ikäviä sivuvaikutuksia. Vihlontaan voi ottaa kipulääkettä.
 • Valkaisutulosta ylläpidetään oikeansuuntaisella kotihoidolla. Elintavat, suun hoito ja ikä vaikuttavat valkaisutuloksen pysyvyyteen.
 • Hampaiden valkaisun voi tehdä korkeintaan kaksi kertaa vuodessa.