Terveyttä edistävät botuliinihoidot

TERVEYTTÄ EDISTÄVÄT BOTULIINIHOIDOT

Botuliinitoksiini on Clostridium-bakteerin tuottama toksiini. 1970- ja 1980-luvuilla botuliinia käytettiin lähinnä silmäspasmien hoitoon. Myöhemmin yhdisteelle on löydetty monia muitakin lääketieteellisiä ja hammaslääketieteellisiä käyttökohteita. Finnestetiikan lääkäri Soslan Kusrati käyttää botuliinia mm. liikahikoilun ja migreenin hoitoon. Hammaslääkäri Ville Männistö hoitaa botuliinilla purentafysiologisia vaivoja, lähinnä bruksismia eli hampaiden narskutusta.

Botuliini estää asetyylikoliinin vapautumisen. Asetyylikoliini toimii hermo-lihasliitoksessa välittäjäaineena. Kun välittäjäaineen toiminta botuliinin vaikutuksesta estyy, yliaktiivisen lihaksen toiminta heikkenee väliaikaisesti. Lihasaktiivisuutta heikentämällä voidaan hoitaa useita terveydellisiä ongelmia, mm. päänsärkyä, hampaiden narskuttelua ja liiallista hikoilua.

Botuliinin vaikutus alkaa muutaman vuorokauden kuluttua pistoshoidosta. Suurin vaikutus huomataan 1–3 viikon kuluttua hoidosta. Hoidon teho kestää noin kolme kuukautta.

Botuliinin vaikutusta migreeniin ja liikahikoiluun on tutkittu lääketieteessä varsin paljon. Botuliinin on todettu hyödyttävän monia sellaisia migreeni- ja liikahikoilupotilaita, jotka eivät ole saaneet apua muista hoitomuodoista. Hammaslääkärit käyttävät botuliinia lähinnä hampaiden narskuttelun eli bruksismin hoitoon. Botuliini ei poista narskuttelun syytä, mutta narskuttelun väistyessä saattavat väistyä monet muutkin narskutteluun liittyvät terveysongelmat, kuten päänsärky, huimaus ja leukojen jäykkyys. Botuliinilla hoidetut bruksismipotilaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä hoidon tuloksiin.

 

HOIDONAIHEET

Migreeni

Migreeniä voidaan hoitaa tuloksellisesti mm. lääkkeillä. Joissakin tapauksissa tehokkaimman avun tarjoaa botuliini. Ennen botuliinihoitoa lääkäri kartoittaa tarkasti, millaisesta päänsärystä on kysymys. Muun muassa jaksottainen päänsärky ei reagoi botuliinihoidolle. Migreenin hoidossa botuliinilla sen sijaan on saatu lupaavia tuloksia.

Kun päänsäryn syy on kartoitettu ja vastaanotolla on päädytty botuliinihoitoon, lääkäri kertoo, mistä botuliinihoidossa on kysymys ja minne botuliinia tullaan pistämään. Migreeniä hoidettaessa botuliinia voidaan pistää hyvinkin moneen kohtaan, ja pistoksia voi olla jopa 10–20.

Hoito on lähes kivuton. Botuliinipistokset muistuttavat hyttysenpistoa. Jälkiä botuliinihoidosta jää harvoin.

Liikahikoilun botuliinihoito

Liikahikoilu on kiusallinen vaiva, josta kärsii arviolta joka kymmenes suomalainen. Liikahikoilusta vaietaan usein, vaikka kysymys on hyvin yleisestä ongelmasta. Varsinkin kainaloiden, jalkojen ja kämmenien liikahikoilu on yleistä.

Kainaloiden liikahikoilussa botuliinilla saadaan hyviä tuloksia. Kämmenien ja jalkojen liikahikoilussa botuliini toimii jonkin verran huonommin kuin kainaloiden hikoilua hoidettaessa.

Botuliinihoidon tulos alkaa muutaman päivän päästä toimenpiteestä. Hoitotulos heikkenee 3–12 kuukauden kuluttua hoidosta. Tällöin botuliinihoito voidaan uusia, mikäli potilas on kokenut hyötyvänsä hoidosta.

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on varsin yleinen vaiva. Suurimmalla osalla aikuisista esiintyy ainakin lievää narskuttelua. Jopa joka kymmenes aikuinen kärsii narskuttelun aiheuttamista vaivoista niin paljon, että ongelma vaatii hammaslääketieteellistä hoitoa.

Narskuttelua voidaan hoitaa purentakiskoilla ja narskuttelun aiheuttamia vaivoja esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä tai lihasjännitystä poistavilla lääkkeillä.

Jos narskuttelua ei saada kuriin kiskoilla ja vaiva on vaikea, avuksi saattaa tulla botuliinihoito. Botuliini-injektiot eivät kuulu käypähoitosuosituksen hoito-ohjeisiin, joten botuliinihoito on harvoin ensimmäinen hoitomuoto bruksismia hoidettaessa. Tieteellinen näyttö botuliinin tehosta on vielä vajaata, mutta käytännössä moni bruksismista kärsivä kokee saaneensa tehokasta apua botuliinihoidosta.

Botuliinipistokset laitetaan leukakulman alueelle ja ohimoille. Näillä alueilla botuliini estää lihaksen yliaktiivisen toiminnan, jolloin yöllinen narskuttelu loppuu ja bruksismiin liittyvät oheisvaivat lievittyvät. Botuliinin vaikutus alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua pistoshoidosta, ja vaikutus kestää kolmisen kuukautta. Jos potilas kokee hyötyneensä hoidosta, hoito voidaan tehdä uudelleen kolmen kuukauden välein.

 

BOTULIINI

Botuliini on reseptivalmiste, jota saavat käyttää vain lääkkeen valmisteyhteenvedossa mainitut ammattihenkilöt. Lääkärin tekemä botuliinihoito on tehokas ja turvallinen. Vaikka hoidossa käytettävä yhdiste on hermomyrkky, se on pieninä annoksina vaaraton lääke. Kun lääkäri tai hammaslääkäri hoitaa potilaan terveysongelmia botuliinilla, hän käyttää äärimmäisen pieniä botuliinimääriä. Annostelu määrittää sen, onko aine myrkky vai hyödyllinen lääkevalmiste. “Määrä tekee myrkyn” on toksikologian kuuluisin peruslause.

HINNASTO

 • Tenniskyynärpään hoito botuliinilla: 350 €
 • Migreenin hoito botuliinilla: 490 €
 • Kainaloiden liikahikoilun hoito botuliinilla: 490 €
 • Bruksismin hoito botuliinilla: 490 €
 • Purentafysiologisten vaivojen hoito botuliinilla: 490 €

Migreenin ja liikahikoilun botuliinihoitoja tekee lääkäri Soslan Kusrati.
Bruksismihoitoja ja purentafysiologisten vaivojen botuliinihoitoja tekee hammaslääkäri Ville Männistö.

Konsultaatio maksaa 30 €. Konsultaation hinta hyvitetään toimenpiteen hinnasta.

Voit maksaa käteisellä, maksukortilla tai Mash-osamaksulla (3–24 kk).

Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron (24 %). Mikäli kyseessä on sairaudenhoito, korjaava, palauttava tai ennaltaehkäisevä hoito, arvonlisävero (24 %) vähennetään kustannuksista.
Oikeudet hinnanmuutoksiin pidätetään.

Terveyttä edistävän Botox-hoidon voit ostaa konsultaation jälkeen myös verkkokaupasta.

Verkkokauppaan voit tutustua allaolevia kuvia napauttamalla.

Verkkokaupassa voit maksaa verkkopankkitunnuksilla, maksukortilla, MobilePaylla, laskulla tai osamaksulla (3-24 kk).

USEIN KYSYTTYÄ

Sattuuko botuliinihoito?

Botuliinipistos tuntuu samanlaiselta kuin hyttysenpisto. Jos asiakas jännittää pientä kipua, toimenpidealue voidaan puuduttaa puudutevoiteella. Hoito on kuitenkin nopea, kun pistäjänä toimii kokenut lääkäri tai hammaslääkäri. Harva asiakas valittaa kipua.

Sopiiko botuliinihoito kaikille?

Botuliini on reseptilääke. Ennen hoitoa lääkäri/hammaslääkäri selvittää asiakkaan terveydellisen tilan.

Botuliinihoidon vasta-aiheita:

 • botulismi
 • ALS
 • myastenia
 • etenevä lihasheikkous
 • kaksoiskuvat
 • näköhäiriöt
 • riippuva yläluomi
 • keuhkokuume
 • äänihäiriöt
 • hengitysvaikeudet
 • nielemisvaikeudet
 • botuliiniallergia

HOITO-OHJEET

Ennen botuliinihoitoa

logo finnestetiikka

Klikkaa kuvaa ladataksesi ohjeet.

Botuliinihoidon jälkeen

Botuliinihoidon jälkeen hoidetulla alueella voi esiintyä lievää punoitusta, pientä turvotusta ja lievää aristusta. Mustelmat ovat mahdollisia. Oireet liittyvät enemmän pistämiseen kuin pistettyyn aineeseen. Pistosten jälkeiset reaktiot häviävät keskimäärin muutamassa päivässä.

Botuliinihoidon jälkeen hoitoalueen ihoa ei pidä kosketella, puristella tai hieroa. Kuuden tunnin päästä ihon voi puhdistaa kevyesti miedoilla puhdistustuotteilla.

Kahden viikon ajan on vältettävä suoraa auringonpaistetta, saunaa, solariumia ja liiallista kylmyyttä. Kolmen ensimmäisen vuorokauden aikana on syytä välttää myös kovaa fyysistä rasitusta.

Asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet (esim. aspiriini) ja osa luontaistuotteista (esim. omegavalmisteet) voivat lisätä mustelmien tai verenvuodon ilmenemistä ruiskutuskohdassa.

Botuliinihoidon tulokset pysyvät hyvinä noin kolmen kuukauden ajan. Aineenvaihdunta toimii jokaisella yksilöllisesti, mikä selittää erot hoitotulosten kestossa.