Botox – totta vai tarua?

ESTEETTINEN BOTULIINIHOITO

Esteettisten toimenpiteiden kenttä päivittyy näinä päivinä hurjaa tahtia. Uusia laitteita, välineitä ja toimenpiteitä syntyy jatkuvasti. Osa uutuuksista kestää aikaa, osa ei.

Yksi esteettinen toimenpide on tullut jäädäkseen: Botox-hoito.

Esteettisiä Botox-hoitoja on tehty lähes 20 vuoden ajan. Yksinkertainen Botox-toimenpide on pysynyt melkolailla samanlaisena läpi vuosien. Toimenpiteenä botuliinihoito on lyhyt ja yksinkertainen. Koska toimenpide tehdään lääkeaineella, aihetta on tutkittu runsaasti. Tehokkuutensa ja toimivuutensa vuoksi perinteisen Botox-hoidon suosio kasvaa koko ajan – myös Suomessa.

Muoti-ilmiöt tulevat ja menevät. Botox-hoito on klassikko.

1. Botox-hoidossa käyvät vain missit, mallit ja julkkikset

Totta vai tarua?

Tarua.

Esteettiset Botox-hoidot ovat suosittuja myös Suomessa, ja niissä käyvät aivan tavalliset ihmiset. Hyvin tehty botuliinihoito korostaa ihmisen omaa kauneutta ja tekee ilmeestä levänneen ja freesin. Jähmettyneet ilmeet ja kiiltävä Botox-otsa kielivät lähes aina väärästä annostelusta ja epäammattimaisesta hoidosta. Tyypillisimmillään ja hyvin toteutettuna Botox-hoito nuorentaa ulkonäköä noin viidellä vuodella. Läheiset huomaavat freesautuneen ulkomuodon ja hehkun, mutta he eivät pysty paikallistamaan, mistä nuorekas ilme johtuu. Botox-hoito jää ihmisen omaksi salaisuudeksi, jos ihminen niin tahtoo.

Suomessa botuliiniasiakas on keskimäärin yli 40-vuotias nainen, joka tahtoo näyttää huolitellulta ja parhaalta mahdolliselta itseltään. Yhä enenevissä määrin Botox-hoitoja tehdään myös ennaltaehkäisevästi.

Itse asiassa botuliinihoidon vaikutus on paras, kun säännölliset hoidot aloitetaan jo 30 ikävuoden tietämillä – ennaltaehkäisevästi. Tällöin juonteita ja ihoylimäärää ei pääse syntymään ollenkaan, ja asiakas saattaa olla vielä viisikymppisenäkin täysin rypytön. On helpompi ehkäistä juonteita kuin korjata syviä uurteita.
(Lääkäri Alan Kusrati, Lääkärikeskus Finnestetiikka)

Myös suomalaismiehet käyvät jonkin verran esteettisissä Botox-hoidoissa. Varsinkin kulmien välisen huolirypyn eli Sibelius-rypyn häivyttäminen kiinnostaa miehiä.

Botox-hoitoja tehdään Suomessa paljon enemmän kuin luullaan.

Botox-indikaatiot Botox-hoito Tampere hinta botox valvira botuliini valvira
Esteettinen botuliinihoito taipuu moneen.

2. Botox on ryppylääke

Totta vai tarua?

Totta osittain.

Botuliinihoitoja tehdään paljon terveydellisistä syistä. Botoxilla hoidetaan muun muassa hampaiden narskuttelua, liikahikoilua ja migreeniä. Varsinkin neurologeille ja hammaslääkäreille Botox eli botuliinitoksiini on tuttu lääkevalmiste.

Niistä potilaista, jotka eivät ole saaneet purentakiskoista riittävää apua purentafysiologisiin vaivoihin, 80 % hyötyy merkittävästi purentalihasten botuliinihoidosta.
(Hammaslääkäri Ville Männistö, Lääkärikeskus Finnestetiikka)

Terveysongelmien hoitoon botuliinia käytettiin jo 70-luvulla. Hoidettaessa silmäongelmia huomattiin hoidon outo sivuvaikutus: Hoidettava alue parani, mutta hoitoalueelta hävisivät myös rypyt. Esteettinen käyttö keksittiin siis ikään kuin vahingossa.

Arkikielessä ja markkinoinnissa sanalla botox viitataan lähes aina esteettisiin hoitoihin, jotka tehdään botuliinilla. Esteettinen botuliinihoito (“Botox-hoito”) korjaa ryppyjä ja muita ikääntymismuutoksia sekä tasapainottaa kasvonpiirteitä.

3. Botox on hermomyrkky

Totta vai tarua?
Botox valvira Botox valvira botuliini

Totta.

Botuliini on Clostridium botulinum -bakteerista eristetty myrkky. Se on kaikista tunnetuista hermomyrkyistä voimakkain. Oikein annosteltuna botuliinitoksiini on kuitenkin tehokas ja turvallinen lääke. Se parantaa sairauksia. Se korjaa myös ryppyjä.

Annostelu on avain. Oikea määrä parantaa, väärä määrä vahingoittaa. Tämän vuoksi päätöksen Botox-hoidosta, lääkkeen määräämisestä ja lääkkeen annostelusta tekee aina lääkäri.

Esteettisten botuliinihoitojen kannalta Suomi on elänyt tähän kevääseen saakka villejä vuosia. Hoitoja on tehty vuosien ajan muun muassa kauneushoitoloissa ja kampaamoissa.

Toukokuussa 2019 asia kuitenkin muuttui. Alaa valvova viranomainen – Valvira – vihelsi pelin poikki 15.5.2019.

Valviran ohjeistus lyhyesti:

  • Esteettiset botuliinihoidot ovat luvanvaraisia. Luvat lääkärille tai terveydenhuollon toimintayksikölle myöntää Avi tai Valvira.
  • Esteettisestä botuliinihoidosta päättää ja vastaa aina lääkäri. Jos sairaanhoitaja tekee botuliinihoidon, lääkärin tulee valvoa toimenpidettä ja puuttua tarvittaessa hoidon kulkuun. Kun botuliinihoitoa tehdään, lääkärin tulee olla tavoitettavissa välittömästi.

Lääketieteellisessä käytössä ja oikein annosteltuna botuliinitoksiini on turvallinen lääkeaine, mutta riskit sen käytössä ovat suuret, mikäli botuliinitoksiinihoitoja antavalla henkilöllä ei ole riittävää koulutusta, osaamista ja ammattitaitoa lääkkeen annosteluun.
(Valvira, 15.5.2019)

4. Botox antaa välittömät tulokset

Totta vai tarua?

Tarua.

Botuliinihoidon tulos ei näy heti pistoshoidon jälkeen. Tulos kehittyy hoitoa seuraavan viikon aikana. Viikon tai kahden jälkeen tulos on arvioitavissa, ja viikon kuluttua hoidosta onkin hyvä ajankohta kontrollikäynnille. Kontrollivastaanotolla botuliinia voidaan tarvittaessa lisätä, jos asiakas ja lääkäri näin päättävät. On järkevää aloittaa hyvin maltillisella määrällä ja lisätä botuliinia kontrollikäynnillä tarvittaessa. Näin päästään parhaaseen tulokseen.

Toimenpiteiden tekeminen ehdottoman turvallisesti ja tarkasti on minulle erittäin tärkeää. Ja tietysti se, että asiakas on tyytyväinen lopputulokseen.
(Lääkäri Maria Lekkala, Lääkärikeskus Finnestetiikka)

Botox-hoidon tulos kestää 3–6 kuukautta. Ensimmäisen hoidon jälkeen tulos kestää yleensä kolmisen kuukautta. Mitä useampi hoito on takana, sitä pidempään hoitotulokset kestävät.

5. Botox-huulet ovat vastenmieliset

Totta vai tarua?

Totta.

Botox-huulista puhutaan paljon, mutta Botoxia ei pistetä huuliin. Jos pistettäisiin, tulokset olisivat varmasti vastenmieliset.

Botuliinin vaikutus perustuu sen kykyyn rentouttaa lihakset muutamaksi kuukaudeksi niin, että lihaksen päällä olevat rypyt suoristuvat. On melko ymmärrettävää, ettei lihasaktiivisuutta lamaannuttavaa lääkettä pistetä huuliin.

Toisaalta Botox-huulista voidaan kuitenkin puhua. Suupieliä voidaan nostaa Botoxilla. Taitavasti toteutetulla botuliinihoidolla voidaan myös saada hiukan aiempaa enemmän huulen punaosaa esille. Lisäksi Botoxilla voidaan korjata ylähuulen yläpuolella olevat pystyrypyt, ns. tupakkarypyt. Huulia ympäröivien alueiden Botox-hoidot ovat siis mahdollisia, mutta itse huuliin ei lihasaktiivisuutta lamaavaa botuliinia tietenkään viedä.

Jos naapurisi huulet ovat aiempaa muodokkaammat tai symmetrisemmät, hän on todennäköisesti käynyt huulten täyteainehoidossa. Huulten täyttö ja muotoilu tehdään hyaluronihapolla, ei botuliinilla. Botox-huulia naapurilla ei ole.

valvira Botox valvira botuliini
MTV Uutiset, 25.2.2008

Lääkärikeskus Finnestetiikalla Botox-hoitoja tekevät lääkäri Maria Lekkala, lääkäri Alan Kusrati ja lääkäri Soslan Kusrati. Purentafysiologisia vaivoja botuliinilla hoitaa hammaslääkäri Ville Männistö.

Ajan Botox-konsultaatioon voi varata numerosta 010 3389 555.